Populärt med internet i mobilen

Att vi svenskar använder mobila enheter för att surfa med är väldigt vanligt, men det beror faktiskt på flera olika anledningar. Till att börja med har hemsidorna vi besöker blivit allt mer optimerade för surfplattor och mobiltelefoner, men även utvecklingen av appar har ökat lavinartat i Sverige.

Om du öppnar upp en webbsajt idag känner den automatiskt igen vilken slags enhet du använder och anpassar utbudet därefter, men detta var däremot inte alltid fallet. Att sajter optimeras för olika enheter är något som påbörjades ganska sent om man ser på internets historia, något som ofta kan glömmas bort när allt fungerar som det ska i dagens digitala samhälle.

Mobiloptimering

Idag rankar sökmotorer hemsidor utifrån hur väl de fungerar, men också beroende på hur många besök de får. Andra egenskaper som används för att placera en hemsida högre upp vid sökningar är hur väl den är optimerad för mobila enheter, något som gör dem lättlästa med mindre skärmar om du besöker sajten via din telefon eller surfplatta.

Hur optimeringen går till handlar om HTML-koden som används när du surfar in på sidan, men också vilken layout som ska erbjudas för respektive enhet. Moderna hemsidor kan göra detta automatiskt, men tidigare var man tvungen att använda olika domäner som ”mobil.hemsida.se” för allt mobilt innehåll. Idag hittar du dock olika tillägg till WordPress som kan anpassa en hemsida utan att du själv behöver lägga till någon kod, eller skapa en underdomän för bärbara enheter.

Appar

En stor anledning varför det är så inne med internet i mobilen handlar om applikationer eller appar som de också kallas. En app är ett litet program som du installerar på din enhet för att underlätta användandet av olika tjänster, till exempel om du vill betala räkningar via din internetbank eller öppna upp det senaste avsnittet av din favoritpodd.

För att apparna ska fungerar optimalt uppdateras de kontinuerligt i bakgrunden, något du inte ens märker som användare. De skapas också för två olika plattformar som dominerar marknaden idag: iOS och Android.

iOS ägs av företaget Apple och används i alla enheter som de tillverkar, medan Android är en slags öppen källkod som får användas av flera olika tillverkare som Samsung, Huawei och LG. Båda plattformarna erbjuder möjligheter för användarna att ladda ned och installera appar på egen hand, men detta görs normalt sett via App Store eller Play Store, beroende på vilken mjukvara du har i din enhet.

Det finns även många olika appar som underlättar det dagliga livet, bland annat dejtingappar som används för att träffa en partner – men även alternativ som Foodora som ger dig möjligheten att beställa hem mat direkt i mobilen. Dessa smarta program växer endast i antal och det finns oftast en lösning för det mesta, oavsett om du behöver navigera hem via GPS eller om du vill starta igång ficklampan i din mobiltelefon.

Ett ökat mobilanvändande är en pågående trend

Alla studier pekar på ett ökat antal mobila enheter i hemmet, något som bland annat bekräftas av Internetstiftelsen som är en oberoende och allmännyttig organisation. Under 2020 kom en färsk rapport ut som visade på att 89 procent av alla svenskar använder sociala medier, samt att 46 procent av alla som har tillgång till internet öppnar upp sin mobil under natten.  Det hör även till vanligheterna att äldre människor använder vårdappar istället för läkarbesök när det kommer till enklare ärenden.