Vad är det egentligen som gör att en rätt kan representera ett helt land? När du tänker på Sverige och mat, är det kanske köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt som först dyker upp. Trots att Sverige inte har någon officiell nationalrätt, har vi alla en rätt som vi tycker symboliserar vår matkultur. Och enligt en färsk undersökning är det tydligt: köttbullarna är storfavoriten. Men är det hela bilden? Häng med så kollar vi närmare på vad folk i olika delar av landet tycker – och varför just den klassiska husmanskosten toppar listorna.
Därför är köttbullar den mest älskade rätten
Köttbullar är inte bara ett barndomsminne – det är också en av de rätter som flest svenskar håller varmt om hjärtat. I en landsomfattande undersökning från ICA och Verian fick svenskar i alla åldrar rösta på vilken rätt de tycker ska bli Sveriges nationalrätt. Resultatet? Hela 58 procent röstade på köttbullar med mos, brunsås och lingonsylt. Det är mer än dubbelt så många som nästa rätt på listan.
Det är inte svårt att förstå varför. Köttbullar är enkelt, tryggt och kan varieras i det oändliga. Vissa föredrar dem klassiska med kalv- och blandfärs, medan andra byter ut hälften av köttet mot linser eller kikärtor för en modernare twist. Oavsett hur du väljer att laga dem är det en rätt som förenar generationer – från mormors kokbok till dagens foodies.
Olika delar av landet – olika favoriter
Även om köttbullar är klar etta i landet som helhet, varierar smaken stort beroende på var du bor. I norra Sverige tycker hela 19 procent att falukorv med stuvade makaroner och ketchup är det bästa som finns. Det är faktiskt betydligt fler än genomsnittet i landet, där bara 13 procent håller falukorven som favorit.
Stockholm sticker också ut – där föredrar många havets läckerheter. Sill, stekt strömming och skagenröra får fler röster i huvudstaden än i resten av landet. Det är kanske inte så konstigt med tanke på stadens närhet till skärgården och den starka traditionen av sillbord och midsommarluncher.
Och längst i söder, i Malmö, hittar vi ännu en annan favorit: gravad lax med hovmästarsås och dillstuvad potatis. Här är det 17 procent som tycker att just den rätten borde bli Sveriges nationalrätt – jämfört med 11 procent i riket som helhet.
Topp 8-maträtter svenskarna helst kallar nationalrätt
När vi tittar på vilka rätter som fått flest röster i hela landet får vi en härlig mix av klassisk husmanskost och svenska favoriter. Här är de populäraste alternativen:
- Köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt (58 %)
- Ärtsoppa och pannkakor (24 %)
- Smörgåstårta (21 %)
- Sill (13 %)
- Falukorv med stuvade makaroner och ketchup (13 %)
- Stekt strömming (12 %)
- Kroppkakor eller palt (11 %)
- Gravad lax med hovmästarsås och dillstuvad potatis (11 %)
Som du ser är det tydligt att det finns en bred uppfattning om vad som är ”svenskt” på tallriken – från milda fiskrätter till tunga klassiker med mycket sås.
Sveriges nationalrätt enligt olika generationer
Ålder spelar också stor roll för vilken rätt du helst vill se som symbol för Sverige. Bland unga vuxna mellan 18 och 29 år är köttbullar ännu mer populära – hela 67 procent i den gruppen valde köttbullarna i undersökningen. Det är ett tydligt tecken på att även yngre generationer känner starkt för den här traditionella rätten.
Samtidigt är det inte ovanligt att äldre generationer också värdesätter måltider med stark kulturell koppling, som ärtsoppa och pannkakor. Den rätten får hela 24 procent av rösterna, vilket placerar den som en tydlig tvåa i hela landet.
Andra rätter som diskuterats som Sveriges nationalrätt
Det är inte bara i ICA:s undersökning som frågan om nationalrätten lyfts. Genom åren har flera olika förslag diskuterats. Bland annat föreslog Margareta Andersson (C) i en riksdagsmotion 2004 att ostkakan borde bli vår nationalrätt. Ett lite oväntat men charmigt alternativ.
2017 utsåg radioprogrammet Morgonpasset inofficiellt sill och potatis till Sveriges nationalrätt, medan andra diskussioner har kretsat kring allt från smörgåstårta och surströmming till kebabpizza. Det sistnämnda är kanske ett tecken på hur det moderna svenska köket ser ut – en blandning av gamla traditioner och nya influenser.
Smörgåstårtan – festens favorit
Smörgåstårta är kanske inte något du äter till vardags, men den är ändå en favorit hos många. Den landade på tredje plats i ICA:s undersökning, med 21 procent av rösterna. Det är tydligt att svenskarna har en förkärlek för denna maffiga, kalla tårta med majonnäs, räkor, leverpastej och annat smått och gott.
Vad som gör smörgåstårtan så speciell är att den oftast hör till fest – födelsedagar, examensfester och andra tillställningar. Den blir därför också en symbol för gemenskap och firande. Kanske är det just den känslan många vill koppla till tanken om en nationalrätt.
Falukorv – vardagsräddaren i norr
I norra Sverige står falukorven stark. Den är snabb, billig och mättande – och kanske framför allt en räddare i nöden i vardagen. Kombinerad med stuvade makaroner och ketchup är det en rätt många vuxit upp med och fortfarande återvänder till.
Det som gör falukorven till en kandidat för Sveriges nationalrätt är att den är så pass vardaglig och djupt förankrad i folks liv. Den kanske inte har samma feststatus som smörgåstårtan eller samma nostalgiska lyster som köttbullarna, men den är en verklig trotjänare i svenska kök.
Därför är det svårt att välja en nationalrätt
Sverige har idag ingen officiell nationalrätt – bara landskapsrätter som varierar beroende på region. Att välja en rätt som ska representera ett helt land är därför inte helt enkelt. Det svenska köket är rikt, varierat och påverkat av både klimat och kultur.
Dessutom är många av våra klassiska rätter, som köttbullar, inte unika för Sverige. Köttbullar finns till exempel i många andra länder, även om den svenska versionen med gräddsås och lingon har en särpräglad identitet som gjort den känd över hela världen – inte minst tack vare IKEA.
Men trots att vi inte har någon officiell rätt, verkar majoriteten av oss ändå vara ganska överens. För när allt kommer omkring finns det få saker som är lika trygga, goda och typiskt svenska som en tallrik rykande färska köttbullar – vilket förklarar varför många tycker att köttbullar med mos borde bli Sveriges nationalrätt.