Streaming och fildelning

Det finns två olika begrepp som du säkert hört talas om tidigare, men framförallt om du någonsin tittat på Netflix eller laddat ned filer via internet. Streaming innebär att du du tittar på video eller lyssnar på ljud som skickas i realtid till din dator eller mobila enhet, medan fildelning betyder att användare delar filer med varandra på internet.

Något som media ibland rapporterar om gäller oftast illegal fildelning som handlar om upphovsrättsligt skyddat material, men det finns självklart lagliga alternativ tillgängliga via exempelvis premium tjänster som tillåter nedladdning av material i appen så att du kan titta på filmer och tv-serier på flyget, tåget eller på andra platser där du sällan har tillgång till WiFi.

I denna artikel ska vi presentera lite mer grundläggande information om vad de två begreppen innebär, men också hur de samspelar med varandra.

Streaming

Att streama eller strömma media är väldigt populärt idag via tjänster som HBO, Netflix, Disney+, Hulu, Amazon Prime och Viaplay. Antalet alternativ ökar dessutom för varje dag som går, oftast i ett försök att erbjuda exklusivt material för abonnenter.

Du hittar även olika former av strömmande media som poddar, radioprogram, utbildningsmaterial, YouTube, Twitch och så vidare. Genom att du laddar ned lite av materialet kontinuerligt medan du tittar eller lyssnar kallas det för streaming, ett begrepp som vi i Sverige även benämner som strömmande media.

Fildelning

Att fildela innebär att du skickar och tar emot filer, eller delar av dem. Här finns det även två stora grupper där indelningen sker via legal och illegal fildelning. Många förknippar fildelning med något olagligt, men faktum är att det är något som sker hela tiden på internet när människor byter dokument med varandra, eller skickar olika videoklipp fram och tillbaka.

För att konkretisera begreppet lite tydligare har vi skapat en uppdelning nedan, men också lite mer grundligare förklaringar kring de olika alternativen.

Legal fildelning

Att skicka och ta emot filer mellan användare är något som knyter ihop hela internet och är också en av de mest centrala delarna av infrastrukturen. Det genomförs dessutom filutskick dagligen av både privatpersoner och företag, men också inom olika arbetsområden där de krävs för att verksamheten ska fungera.

Illegal fildelning

Med illegal fildelning anses skickandet och mottagandet av upphovsrättsskyddat material som ljudböcker, musik, filmer och tv-serier. Dessa spelas in och kopieras för att sedan distribueras via olika hemsidor på internet, men främst via populära webbsidor som The Pirate Bay som fortfarande är aktiv trots att de ledande personerna inom nätverket fick både fängelsestraff och böter.

Många film- och musikbolag har försökt att stoppa illegal fildelning, men det har inte varit möjligt även om vissa åtgärder har resulterat i fällande domar och bötesbelopp. Numera används istället strömmande medier för att göra det lättare för gemene man att ta del av material, något som också minskat den illegala nedladdningen en hel del.

Teknologin som möjliggör både streaming och fildelning

Att tekniken bakom de båda begreppen är väldigt snarlik kanske kommer som en överraskning, men det är faktiskt så att de utnyttjar något som kallas för peer-to-peer nätverk där små delar av filer skickas fram och tillbaka mellan användare.

Ett protokoll som ofta används för att göra fildelning möjligt heter Bittorrent, en slags fildelningsklient som effektiviserar nedladdningar då alla inblandade parter hjälper till i en slags ”svärm”. Dessa benämns även som P2P-nätverk och teknologin skapades redan år 2001 av en utvecklare vid namn Bram Cohen.