Populära sociala medier

Internet domineras av flera olika sociala plattformar där människor kan chatta, byta idéer och kommentera inlägg. Det finns även möjlighet att hitta nya vänner eller delta i diskussionsforum på ett flertal av dessa, men framförallt Facebook som är den största och mest kända av dem. Det hela började en gång med enkla meddelanden och e-post och har idag utvecklats till avancerade portaler för alla möjliga kommunikationsformer.

Om du vill veta mer om vilka sociala medier som används flitigast idag, men även ta del av grundläggande information om samtliga är det bara att fortsätta läsa vidare nedan.

Facebook

Giganten som fick sin början på ett universitet i USA i form av ett verktyg för studenter att kommunicera har idag vuxit till en av de ledande sociala medieplattformarna i världen. Skaparen Mark Zuckerberg är dessutom fortfarande högst delaktig i utvecklingen, samt att företaget även har förvärvat andra sociala medier som Instagram och WhatsApp.

I korthet är Facebook en slags anslagstavla där privatpersoner kan lägga upp inlägg, bilder och länkar för att alla man är vän med kan se dem, men idag används den även för köp & sälj, privata diskussionsforum, livesändningar och annonsering.

Facebook har över 2 miljarder användare och den finns även översatt till över 100 språk. I Sverige används plattformen flitigast för opinionsbildning inom politiken, men också som kommunikationsverktyg då det finns ett tillägg som kallas för Messenger. Via  denna kan användarna både skicka och ta emot meddelanden, men även ringa samtal via internet.

Instagram

Om du vill dela med dig av bilder och videoklipp är Instagram en av de främsta mobila medieplattformarna i världen just nu, men det går även att följa andra användare och deras inlägg vilket skiljer den lite från Facebook. Instagram är också betydligt mer anpassad mot mobila användare och inriktingen ligger helt eller delvis på bärbara enheter som smartphones och surfplattor.

Via Instagram finns även möjlighet skriva inlägg på andra användares bilder, men du kan också logga in via datorn då det blivit så pass populärt bland gemene man. Appen används också flitigt av företag och bloggare för att marknadsföra produkter, samt att vissa även dejtar via Instagram då det finns möjlighet till direktmeddelanden.

Twitter

På Twitter kan man ”twittra” vilket resulterar i små korta meddelanden som dina följare sedan kan läsa via sina egna flöden. Fokus ligger i väldigt koncisa inlägg och plattformen används flitigt av både politiker och skådespelare världen över för att informera om olika saker, även om du självklart hittar helt vanliga privatpersoner där också.

Snapchat

Appen där användare kan dela olika videoklipp med varandra kallas för Snapchat, ett program som snabbt vuxit i popularitet på grund av enkelheten och användarvänligheten. Även här är det helt och hållet mobila enheter som har tillgång till applikationen, samt att det enkelt går att krydda inläggen med olika filter och stickers.

TikTok

Ett fenomen som kickade igång rejält de senaste åren heter TikTok, en app utvecklad i Kina som egentligen kallas för Douyin men som förenklades till TikTok för att passa in i västerländska marknader. Du som använder appen kan dela korta videoklipp som vem som helst kan titta på, något som snabbt vuxit i popularitet bland ungdomar och unga vuxna.

Idag finns också möjlighet att livesända via TikTok, samt att det även går att mima och sjunga till olika låtar vilket uppskattas av framförallt barn och tonåringar.

LinkedIn

Webbtjänsten LinkedIn är en slags Facebook för företag och egenanställda, men även för dig som behöver en professionell profil. Det är dessutom vanligt att stora företag publicerar nyheter på plattformen, samtidigt som privatpersoner kan söka jobb via nätverket som de bygger upp med hjälp av andra användare.

Företag kan även hitta varandra enklare via Linkedin, men det finns också möjlighet att bli presenterad för potentiella arbetsgivare via gemensamma kontakter.

Clubhouse

Appen Clubhouse är en ljudbaserad tjänst där alla som har laddat ned programvaran kan ha avslappnade konversationer, antingen med vänner eller främlingar. Den finns dock endast tillgänglig för iOS för tillfället vilket är en liten nackel, men då den fortfarande är ny tippar vi på att appar till Android följer inom kort.

Några egenskaper med Clubhouse är att du kan lyssna på kändisar då det krävs en inbjudan innan du kan publicera dina samtal. Det finns dock möjlighet för vem som helst att ställa sig på en slags väntelista, och du kan också delta som lyssnare för att höra vad andra pratar om. Utöver detta finns det även tillgång till specifika ämnen som intresserar dig.