Låna pengar på internet

Om du behöver renovera din lägenhet eller köpa in något som inte ingår i din budget är ett lån en nödvändighet. Det kan även gälla bostadslån, billån eller företagslån som vi svenskar ofta ansöker om för att ta oss vidare i livets olika skeden. De allra flesta lån ansöks idag via ditt BankID och allt sker även digitalt för att underlätta pappersarbetet, något som gjort lån via internet till en norm.

Bara för några år sedan var vi som konsumenter tvungna att kontakta vår bank om vi ville ansöka om ett lån, men numera räcker det att du fyller i en ansökan online för respektive långivare för att se om du får önskat belopp beviljat. Flera jämförelsetjänster underlättar denna process ytterligare genom att jämföra olika långivare med varandra om du vill göra en bredare sökning, samt att du även hittar en uppsjö av olika lånealternativ som snabblån, microlån, blancolån och så vidare.

Hur du lånar pengar via nätet

En ansökan sker alltid via ditt BankID som legitimerar dig, men sedan tas även en kreditupplysning på den som ansöker om lånet. De olika långivarna har alla sina egna krav som behöver uppfyllas för att få ett lån, men de innefattar oftast dessa grundkriterier:

  • Din inkomst bör överstiga 120 000 kronor per år
  • Du behöver vara skriven i Sverige och vara över 18 år gammal
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar
  • Du får inte ha en skuld hos Kronofogden

Kreditupplysningar sker vanligtvis via UC (Upplysningscentralen), men de kan också genomföras via Bisnode, Sergel, Syna eller CreditSafe. Varför detta är viktigt i sammanhanget har att göra med anmärkningarna eftersom UC samlar sina egna hos sig och de delas inte med andra kreditupplysningsföretag. På detta vis blir det även mer konkurrens bland upplysningsbolagen då vissa kan gå med på lån trots att andra säger nej.

Lån med betalningsanmärkningar

I dagen samhälle är det allt vanligare att betalningsanmärkningar tillkommer då du faktiskt kan få lån beviljade även om du har dessa registrerade på ditt personnummer, dock enbart av vissa långivare som inriktar sig på sådana erbjudanden. Det hör även till vanligheterna att räntan är betydligt högre på dessa lån då risken också blir större för långivaren.

Räntor

Hur attraktivt ett lån är för dig som ansöker beror helt och hållet på räntan som sätts på beloppet, alltså hur mycket mer du behöver betala utöver själva lånesumman. Räntorna varierar kraftigt och det har att göra med risken som banken tar när de beviljar ett lån utifrån en riskbedömning där flertalet faktorer påverkar utfallet.

Hur gammal du är, vilken anställningstyp du har, samt om du har tillgångar är sådant som tas i beaktning när en långivare tittar på din ansökan. De går även igenom din betalningshistorik och om du har några betalningsanmärkningar, men även hur mycket du tjänar per år.

Notera även att det finns flera olika räntor som används på lånemarknaden, till exempel fasta, rörliga, nominella och effektiva räntesatser. Själva villkoren för räntan bestäms i det skedet som du får en offert vilket också är en av de främsta anledningarna varför jämförelsetjänster blivit så populära på nätet. Genom att titta på flera olika långivare kan du pressa ned räntan då alla använder olika matematiska modeller för att beräkna risken. I slutändan är det sedan du som bestämmer vilket lån du vill ha, men också till vilken ränta.