Hur man kan använda internet i arbetet

Våra arbetsuppgifter har digitaliserats en hel del under de senaste åren, men under den pågående pandemin har svenska företag blivit tvungna att tänka om en hel del för att möjliggöra sysslor som kan skötas online. Idag arbetar många också hemifrån vilket har ökat internetanvändandet, något som märks tydligt av operatörerna själva.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på vilka arbeten som numera sker via internet, men också hur tekniken underlättar olika delmoment för dig som använder nätet som ett arbetsredskap.

Arbeten som numera sköts digitalt

Jobb som oftast sker helt digitalt innefattar bland annat administration, kundsupport, programmering, utveckling, coachning, kreativt arbete som skrivande, fotografering och illustration. Det finns självklart många fler – men dessa är bara ett axplock av arbetsuppgifter som helt eller delvis kan genomföras med hjälp av internet.

Fördelarna är många, men främst att du inte behöver bege dig till en fysisk arbetsplats där kontorslokaler ofta kan bli väldigt kostsamma för företagen. Andra plus är att det kan bli mer effektivt då personerna som jobbar online får mer frihet när de sköter allt hemifrån.

Idag hittar du även många stora bolag som har fysiska kontor för sina anställda, men som ändå sköter driften digitalt genom telefonsamtal, live chatt och e-post.

En modern arbetsmarknad

Vårt samhälle rör sig allt mer mot nätbaserade jobb nästan i varje yrkeskategori, men även där människor tidigare skötte det manuella arbetet har maskiner sakta men säkert tagit över mycket av uppgifterna. Det kan exempelvis handla om skogsröjning, biltillverkning och flertalet industrier där delmoment sköts med hjälp av robotar eller maskiner som är programmerade för särskilda uppdrag.

Uppkopplade arbetssysslor

Här nedan har vi punktat ned ett antal sysslor som sköts via internet för att ge dig som läsare en tydligare överblick, men också för att presentera lite fler dagliga sysslor som kan skötas både på ett kontor, eller med hjälp av datorn i hemmet.

  • Marknadsföring via sociala medier, mejlutskick eller artiklar som publiceras på olika hemsidor
  • Blogginlägg
  • Arbeten via kalkylark som Excel
  • Administrativa sysslor i olika program som är uppkopplade till internet
  • Kreativa jobb där flera moment sker i Adobe Photoshop eller Illustrator
  • Powerpoint presentationer
  • WordPress inlägg
  • Digitala möten via Skype eller Zoom

Framtida yrken och hur digitaliseringen påverkar arbetsuppgifter

Som vi skrev inledningsvis är det väldigt vanligt förekommande att många sysslor flyttas över till digitala plattformar för att förenkla dem, men också för att få arbetsflödet mer effektivt och framtidssäkrat.

Det går till exempel att spara material betydligt enklare idag tack vare hårddiskar och molnbaserade tjänster, men du har också tillgång till nytänkande lösningar som WordPress som revolutionerat skapandet av hemsidor utan förkunskaper.

I framtiden kommer vi med all sannolikhet att se ännu fler sysslor på internet, men framförallt styrning av olika robotar som används inom yrken som tidigare dominerades av människor. Vi vet också att internethastigheterna endast ökar, samtidigt som vi svenskar spenderar allt mer tid uppkopplade.  Detta leder på sikt till ännu fler arbeten inom sociala medier eller kommunikation, något som också är en av de sektorer på arbetsmarknaden som växer allra snabbast just nu.