E-handel och shopping

E-handel och shopping online

Den dagliga handeln har i mångt och mycket bytt skepnad under de senaste åren där e-handeln börjat dominera allt mer, men även specifika beställningar har blivit allt enklare att genomföra via internet. I denna artikel kommer du lära dig mer om vilka jättar som tar mest plats inom branschen, men också vilka för- och nackdelarna är med fysiska butiker kontra digitala sådana.

Till att börja med är en stor fördel med webbutiker att du kan handla direkt utan väntetider eller köbildning, men det minskar också kostnaderna för företagen då de inte behöver driva lika många fysiska butiker. Vissa har till och med övergått helt och hållet till nätbutiker, även om det fortfarande är många som förespråkar värdet med att få känna och prova varor innan man bestämmer sig.

För- och nackdelar

Även om det finns väldigt många plus med att handla på nätet har vi ändå lyckats samla en del minus, men för att skapa en tydligare bild över det hela kan du ta en titt i listan nedan.

Fördelar

  • Du kan oftast beställa varor direkt från lagret utan väntetider
  • Betalning sker snabbt och enkelt med Klarna, Swish eller andra moderna tjänster
  • Butiker som inte behöver spendera pengar för lokalhyror kan ofta erbjuda fler rabatter
  • E-butiker anpassar sig snabbt efter kunderna och kan med kort varsel erbjuda nya produkter
  • Ett företag som är helt nätbaserad behöver inte ha lika många anställda
  • Expanderingsmöjligheterna via e-handel är betydligt större då butiken kan skötas online

Nackdelar

  • Det går inte att ersätta känslan av att prova en vara för att se om det passar
  • Fysiska butiker får mindre antal returer än nätbaserade sådana vilket minskar en del av det manuella arbetet
  • För att bygga eller stärka ett varumärke måste ett företag ofta starta en fysisk butik så att man får upp ögonen för deras produkter
  • Det är svårare att få en personlig kontakt med en stor onlinekedja jämfört med minde butiker

Vilka online butiker besöks flitigt av svenskar?

Några av de allra största e-handelsplatserna idag är CDON, Junkyard, Dustin, Boozt, Adlibris, Nelly, Komplett och Sportamore, bara för att ge några exempel. Som du kanske märker är det elektronik, litteratur och kläder som ligger allra högst på önskelistan när det gäller handeln i Sverige.

Du behöver däremot inte begränsa dig till dessa kategorier utan det finns även en hel del andra butiker att besöka där du bland annat kan beställa hem bläckpatroner, parfym, snus, partyprylar eller matvaror.

Några anledningar varför många handlar på nätet

Utöver fördelarna finns även några mer konkreta anledningar varför e-handeln vuxit sig större, nämligen ångerräten på 14 dagar och tillgången till en betydligt bredare marknad. Du kan alltså beställa hem varor från flera olika butiker för att sedan skicka tillbaka det du inte vill ha.

Att spåra paket har dessutom blivit mycket effektivt och du kan alltid se vart ditt paket befinner sig och dess förväntade leveranstid. Från att butiken skickar en vara som finns i lager till att den är framme sker ofta på en eller två vardagar, en ytterligare aspekt som är uppskattad av många idag.

Sist men inte minst kan du ta del av omdömen av andra köpare för att se vad de tyckte om service, kundbemötande, returer och så vidare. Det går även att jämföra priset av en produkt via olika sajter för att se hur de ligger till på de olika butikerna så att du aldrig betalar för mycket. Några av dessa är Pricerunner och Prisjakt, även om det finns många fler.