Dejting på internet

Den traditionella dejtingkulturen är inte alls lika aktuell längre, mycket tack vare dejtingappar som Tinder, eller mötesplatser som Match där du skapar en profil som andra användare kan kontakta om tycke uppstår. Detsamma gäller givetvis även åt andra hållet, samt att dessa plattformar förenklar livet för många svenskar som inte känner lust att vistas på restauranger eller krogar i hopp om att träffa en partner.

I denna artikel ska vi gå igenom de mest kända alternativen som används inom nätdejting, men också ge dig lite grundläggande information om samtliga. Vi beskriver också lite för- och nackdelar så att du kan bilda dig en bättre uppfattning om landskapet gällande dejting via nätet, eller om du bara har undrat lite hur apparna och webbsajterna fungerar.

Tinder

Det mest kända alternativet inom dejtingvärlden är givetvis Tinder, en app som du kan ladda ned till din smartphone eller surfplatta. Via Tinder ”swajpar” du höger eller vänster för att försöka matcha med andra användare som du är intresserad av. Fördelarna med Tinder är att om två användare gillar varandra så skapas en automatisk matchning och de kan börja skriva till varandra, men företaget har även fått kritik för att vara oseriösa jämfört med andra dejtingalternativ vilket bör nämnas i sammanhanget.  Tinder används också flitigt för kortare träffar som inte leder till något seriöst förhållande.

Appen är kostnadsfri, men det finns även en betalversion som låter dig använda fler funktioner till en kostnad. Dessa är exempelvis tillgången till fler ”Super Likes” , eller borttagning av gränser för antalet personer du kan gilla per dag.

Match

För de som är ute efter lite mer seriös dejting finns Match, en hemsida som skapades redan 1995 i USA och som idag finns i 50 olika länder. Det som skiljer dem lite från mängden är att användarna kan använda olika filter och ställa in egenskaper som en eventuell partner måste uppfylla innan kontakt kan ske.

Enligt statistik från företaget själva går över 6 000 svenska singlar på dejt via en träff som skett hos Match,  samt att de även har mobila appar redo för nedladdning. Priset för att få dejta via deras portal ligger på cirka 100 kronor i månaden, men då det finns flera olika abonnemang kan det även variera en aning beroende på vilken du väljer.

Mötesplatsen

En dejtingsajt som är bland de största i Sverige heter Mötesplatsen, en portal med över 140 000 användare. Det som utmärker dem är att det oftast är äldre personer som registrerar sig på sajten, samt att de också är måna om en mer seriös dejtingkultur. Du kan även skapa en profil utan kostnad, men för att du ska kunna skicka meddelanden till andra behöver du köpa ett medlemskap på cirka 100 kronor i månaden.

Bumble

Appen som benämns som feministisk jämfört med många andra alternativ kallas för Bumble, mycket på grund av att endast kvinnor kan kontakta män om en matchning sker. Om båda personer är av samma kön kan de dock skicka meddelanden till varandra utan restriktioner.

Det är helt gratis att använda Bumble, men ett premium medlemsskap kostar cirka 100 kronor i månaden för extra finesser som ”SuperSwipes” som ger dig möjligheten att informera mottagaren om att tycke uppstått.

Happn

Om du vill stämma träff med personer som korsat din väg finns Happn, en app som spårar andra användare som antingen befinner sig i din närhet eller har gjort det nyligen. Precis som med Tinder kan de som matchar med varandra börja skriva meddelanden, samt att användandet är helt gratis. För de som vill ha tillgång till extra förmåner kostar ett Premium medlemsskap cirka 250 kronor i månaden, men det går också att pressa priset via längre avtal.

Facebook Dating

Just nu finns möjligheten att dejta andra användare på Facebook, dock endast med mobila enheter. Det fungerar ungefär likadant som andra dejtingappar och den enda riktiga skillnaden är att tjänsten är helt gratis att använda.

Att kunna dejta via Facebook är dessutom helt nytt då det lanserades i oktober 2020, samt att de försöker fokusera på lite mer seriösa matchningar via olika kriterier som går att ställa in. Du kan bland annat justera längd, hur stort sökradiet ska vara, om personer du matchar med ska ha barn eller inte, och så vidare.