Bra och dåligt med internet

Att surfa på nätet och ta del av gränslöst med underhållning är självklart en enorm fördel, men det finns även dåliga saker som man måste ta hänsyn till. Det gäller främst barn och ungdomar som lätt kan navigera in på hemsidor med olämpligt innehåll, men även onlinespel som enkelt kan leda till beroendeproblematik.

I denna artikel ska vi ta en titt på det som är bra, men även det som kan vara dåligt när du använder internet. I det stora hela är nätet en plats som för mig sig enormt med fördelar, men det finns risker med allt vilket också är fallet när det gäller våra aktiviteter online.

Fördelar med nätbaserade tjänster

Om du gillar att titta på tv-serier eller filmer är nätet fylld med olika strömmande medier som Netflix, HBO eller Viaplay som alla erbjuder ett unikt utbud. Några plus med exempelvis Netflix är att du kan hitta en hel säsong av en nyproducerad serie så att du slipper vänta på att avsnitt dyker upp varje vecka, men det finns även gott om egenproducerat material som inte går att hitta någon annanstans.

För att ge dig som läsare lite mer inblick i fördelarna har vi punktat ned ett antal nedan:

  • Du får tillgång till originalmaterial som inte hittas någon annanstans
  • Strömmande tjänster erbjuder omedelbar tillgång till filmer och tv-serier
  • Innehållet finns tillgängligt på alla dina enheter (surfplattor, mobiltelefoner och datorer)
  • Mycket gratisinnehåll erbjuds via YouTube och andra plattformar som finansieras med reklamintäkter

Mycket positivt hittas med hjälp av internet

Utöver filmer och tv-serier har du även tillgång till studier via nätet, men också arbetsuppgifter som kan skötas på annan ort. Du kan till och med jobba vart du vill i världen tack vare att internet har revolutionerat platsoberoende sysslor som digital marknadsföring, administration och programmering.

Vi får inte heller glömma bort att en enorm mängd av information finns tillgänglig helt gratis genom sajter som Wikipedia eller sökmotorer som Google. Detta underlättar särskilt för dig som studerar eller som är ute efter specifik information som kanske är svårt att hitta.

Att sköta tidsbokningar, läsa nyheter och dela dokument med varandra är också något du kan göra utan dröjsmål tack vare nätbaserade tjänster. Det finns helt enkelt betydligt fler plus än minus när det kommer till internetanvändandet.

Vad räknas in som dåligt med internet?

Som vi nämnde inledningsvis är nätet fylld med både bra och dåligt, men farorna med ett världsomfattande nätverk är att alla slags människor har tillgång till det. Det finns även en ökad risk att utveckla ett beroende om du ofta spelar spel för pengar, eller om du spenderar mycket tid i virtuella världar.

Barn löper också en förhöjd risk när de navigerar på nätet då de inte har samma förmåga att vara källkritiska, samt att de kan agera mer naivt i vissa situationer som uppstår i chattrum eller i möten med andra användare.

Nedan hittar du ett axplock av nackdelarna:

  • Barn och ungdomar löper större risk att stöta på olämpligt material
  • Spelberoenden kan förekomma snabbare när tillgången är större
  • Det politiska klimatet världen över är väldigt tudelad och källgranskning blir allt svårare vilket ökar risken för falska nyheter
  • Flera illegala aktiviteter sker på internet och risken att råka ut för bedrägerier har vuxit de senaste åren