Saker för barn på internet

Oavsett om det gäller leksaker, spel eller dylikt hittar du allt som barn behöver på nätet via olika hemsidor. Det kan antingen handla om beställningar av fysiska prylar, eller spel som du kan starta igång direkt i webbläsaren på dina enheter i hemmet. Andra alternativ är nedladdade och köpta spel, eller varför inte strömmande medier som Netflix och Youtube som ofta används som underhållning och utbildningsmaterial.

I denna text ska vi djupdyka lite mer i själva aktiviteterna som barn ofta har för sig, men också titta lite på hur viktigt det är med säkert surfande, digitala sysslor och vad barnen faktiskt har för sig när de navigerar på nätet.

Barnleksaker

Beroende på barnets ålder finns det mycket att fynda online, men framförallt via hemsidor som Babyland, Åhlens eller Jollyroom. Tack vare att de flesta beställningar sker direkt och via ditt BankID behöver du inte vänta länge tills varan är hemma eller befinner sig hos ditt postombud, samt att antalet leksaker enkelt överstiger de som finnes i fysiska butiker.

Idag handlar svenskar betydligt oftare på nätet då det är enklare än någonsin, men även för att specialbeställningar och specifika leksaker kan vara svåra att hitta i affärer. Detta är även något som blir lättare att beställa online då du har ett större utbud att utgå ifrån.

Det spelar ingen roll vilka leksaker det handlar om heller då du kan välja bland många olika kategorier som pussel, skämtartiklar, brädspel, tärningsspel, monopol och olika quiz där det gäller att vara allmänbildad inom flera ämnen.

Säkert surfande

Att barn kan surfa på egen hand är jättebra, men något som föräldrar behöver vara varse om är hur farligt det kan bli om det sker utan insyn och översikt. Idag finns det även många program som kan användas för ett mer säkert surfande för de yngre, bland annat Net Nanny som installeras på datorn och körs i bakgrunden där den aktivt blockerar otillåtna hemsidor eller innehåll som inte ska synas på skärmen.

Digitala aktiviteter

Under den rådande pandemin har det dykt upp många olika aktiviteter som pågår online istället, till exempel tipspromenader som sker helt digitalt, även om barnen själva får gå omkring i naturen och svara på frågor via en app. I Stockholm har skolbarn istället fått möjlighet att gå på museum via YouTube istället för att vara på plats fysiskt.

Vad unga gör på nätet idag

Enligt en studie som publicerades redan under 2014 framkom det att ungefär hälften av alla 12 till 13 åringar besöker sociala nätverk som Instagram och Facebook, men även Snapchat och TikTok som blivit väldigt populär den senaste tiden.

De något yngre barnen är däremot mer intresserade i spelportaler som Habbo och Roblox, men även enklare datorspel som Minecraft där de får möjligheten att öva på kreativiteten. Andra saker som barn är inriktade på är nyheter om filmer, serier och nya spel som ska släppas till datorn eller mobila plattformar.

För att konkretisera det en aning har vi en liten punktlista nedan med aktiviteter som barn ofta pysslar med när de är uppkopplade till internet:

  • Sociala nätverk där spel ingår (Roblox, Habbo, mfl.)
  • Spel till datorn och mobilen (Minecraft, Fortnite, Counter-Strike, FIFA, Overwatch mfl.)
  • Pusselspel som Candy Crush
  • Sociala Medier (TikTok, Snapchat, Instagram, Facebook)
  • Uppgifter och läxor via online plattformar som är knutna till skolan