Nyhetsmedier på internet

Att läsa och titta på nyhetsinslag kräver inte längre papperstidningar eller en TV då det kan skötas direkt via internet, antingen med din mobil eller med en dator. Idag är nätet fylld av olika nyhetsmedier som alla har sin egna politiska prägel, men också unikt innehåll som levereras både via gratisartiklar och betalda sådana.

I denna artikel ska vi titta närmare på några av de vanligast förekommande nyhetstidningarna, men även ett antal av de så kallade alternativa medierna.

DN

Dagens Nyheter är en tidning som är oberoende liberal och ägs av Bonnierkoncernen. Deras debattsida är en av de mest lästa i Sverige och påverkar även mycket i det politiska landskapet. Chefredaktör och ansvarig utgivare för DN heter Peter Wolodarski och han är både journalist och programledare utöver att han också driver tidningen.

DN fokuserar även mest på skrivet innehåll och detaljerade artiklar istället för skvallerpress och så kallad ”clickbait”. Du hittar också många ledare där du kan djupdyka i aktuella och heta ämnen.

Svenska Dagbladet

SvD eller Svenska Dagbladet ägs av Schibsted och politiskt betecknar de sig som obunden moderat, något som av naturliga skäl är mer inriktad till läsare som identifierar sig till höger om den politiska skalan. Tidningen fokuserar mycket på kultur, näringsliv och något som kallas för Idagsidan där mer allmänna ämnen tas upp.

Detta kan till exempel handla om psykologi, existensiella frågor och vad som är manligt och kvinnligt, men även frågor som rör sex och samlevnad. Lite intressant kuriosa gällande SvD är att uttryck som maskrosbarn och curlingföräldrar fick sitt ursprung via Idagsidan.

Aftonbladet & Expressen

Båda dessa nyhetsmedier ingår i så kallad sensationsjournalistik eller skvallerpress, men de är trots detta otroligt populära bland den svenska befolkningen. Många av framgårna beror på att de är snabba på att rapportera om olika händelser via nätet, samt att de bjuder på videoklipp och nyhetsinslag i en tv-sänd studio utöver det skrivna materialet på hemsidan.

Aftonbladet och Expressen har ofta fått kritik för att de lockar till sig läsare med sensationella rubriker som sedan inte är särskilt märkvärdiga i slutändan. Under coronapandemin har Aftonbladet däremot varit väldigt mån om att rapportera kontinuerligt om smittoläget vilket många uppskattar.

Lokala tidningar

De allra flesta kommuner och städer i Sverige har en egen lokaltidning som finns i pappersform och på nätet. Några exempel på dessa är Alingsåskuriren, Borås Tidning, Dalabladet och Eskilstuna-Kuriren.

Det som skiljer sig med dessa medier är att de rapporterar om lokala nyheter i första hand för invånare som bor i området, men du kan också hitta rikstäckande nyheter och händelser som skett världen över.

Alternativa medier

De så kallade alternativa medierna är väldigt populära idag, särskilt då många av de mer traditionella medierna i Sverige uppehåller en politisk korrekthet som pixlade gärningsmän vid brott, eller en mer liberal hållning över lag.

Några exempel på medier som drivs av privatpersoner eller med en tydlig prägel om att vara alternativa till de stora jättarna är exempelvis Samhällsnytt, Nya Tider och Nyheter Idag. Du hittar även andra, bland annat uppstickare som Swebbtv och Exakt24. Dessa medier har i sin tur fått kritik för att inte göra grundlig research innan de publicerar nyheter, samt att de vinklar sitt innehåll för att måla upp en katastrofbild av Sverige. Deras politiska inriktning är dessutom allt som oftast höger eller extremhöger.

Medborgarjournalistik

En ytterligare variant som har vuxit enormt i popularitet kallas för medborgarjournalism, något som finansieras via Swishdonationer i första hand. Ett typexempel på en person som ofta syns i dessa medier är Joakim Lamotte som tidigare arbetade åt SVT men som numera frilansar genom att sända reportage på egen hand.

Lamotte tar gärna tag i ämnen som ofta anses som tabu, till exempel kriminalitet i utsatta områden och så vidare. Han har dock fått kritik för att skapa drev på sociala medier, men även genom att ställa sig i en tv-debatt iklädd en skottsäker väst.

SVT och TV4

Både SVT och TV4 har gått över till nätbaserade sändningar där du kan ta del av program som Nyhetsmorgon eller Rapport. Du hittar även populära dokumentärer som Uppdrag Granskning och klipp från tidigare sändningar.

TV4 sänder sitt innehåll via Tv4 Play medan SVT kallar sitt för SVT Play. Båda av dem har egenutvecklade appar som går att ladda ned till mobila enheter för ett enklare tittande på språng, men du hittar även dramaserier, sportnytt, tv-serier och humorprogram.

Fake News

Även om falska nyheter inte anses vara nyhetsmedier tycker vi att de bör finnas med i listan då de ofta förekommer på nätet. Begreppet myntades första gången under det amerikanska presidentvalet 2016 och har numera blivit allmänt känt som ett alternativ för desinformation.

Det har till exempel hänt att sajter som Buzzfeed medvetet använt sig av falsifierade nyhetsinlägg för att påverka sina läsare. Detta sker dessutom ofta i Sverige via de alternativa mediesajterna, men också av politiker och gemene man som delar inlägg som innehåller felaktiga uppgifter. Du hittar även inlägg på Facebook som inte stämmer, men som ändå sprids och blir virala bland användarna på grund av det sensationella innehållet. För att hindra spridningen av falska nyheter använder nyhetsmedierna ansvariga utgivare som får stå till svars om faktan inte är korrekt.